Cím: H-3950 Sárospatak, Eötvös út 7.; Tel.: +36 47 / 513 000

Kiállítás

Utolsó módosítás dátuma : 2017. július 04.

Egyedülálló kiállítás megtekintésére nyílik lehetőség a Sárospataki Comenius Campuson a HTBKOKSZ szervezésében megvalósuló 18. Honismereti Nyári Egyetem programelemeként.

A kiállítás címe: Börtönvilág Magyarországon 1945-1956 (összesen 27 molinó).

A kiállított anyag két részből áll:

1. Rákosi börtönei

Témái többek között: az ÁVH markában, a börtönügy vezetői, „KÖMI" (Közérdekű Munkák Igazgatósága), járási börtönök, fegyelmi ügyek, a Rákosi rendszer mártírjai, internálás, börtönök és táborok, a legjelentősebb internáló táborok, fehér gárdisták a Csillag börtönben, ismert politikai foglyok és költők a rács mögött, őrzők.

2. 25 év. 1945-56 közötti magyar Politikai Elítéltek Közössége

Témái többek között: a Margit körúti Katonai Börtön, Márianosztrai Fegyház és Börtön, Mementó, Váci Fegyház és Börtön, Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön, Kalocsai Fegyház és Börtön, Budapesti Fegyház és Börtön (gyűjtő), Sopronkőhidai Fegyház és Börtön. A molinók bemutatják a börtönöket, felépítésüket, híres lakóit stb.

A kiállítás először a Hódmezővásárhelyi Emlékparkban, majd a Politikai Elítéltek Közössége 25. éves konferenciáján, legutóbb pedig az Ópusztaszeri Emlékparkban volt látható. A sárospataki kiállítás után a két tárlat szétválik, a teljes anyag július 7-ig (péntek) tekinthető meg, ezt követően a kiállítás egyik része továbbszállításra kerül, de a másik része megtekinthető július 20-ig (csütörtök).

Megnyitó: július 5. szerda 10.00. Helyszín: EKE SCC dísztermi folyosó

A kiállítást megnyitja: Aros János polgármester


< Vissza