Cím: H-3950 Sárospatak, Eötvös út 7.; Tel.: +36 47 / 513 000

MTA szakmódszertani kutatás

Utolsó módosítás dátuma : 2017. június 23.

A napokban egy vizuális nevelés tárgykörű MTA szakmódszertani kutatás első évének értékelése és zárása zajlik az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusán és a Campus gyakorló helyén, a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában.

A Magyar Tudományos Akadémia „Moholy-Nagy Vizuális Modulok: a 21. századi képi nyelv tanítása" című 2020-ig tartó kutatási programja az ország több egyetemét és általános iskoláját fogja át, a program vezetője Kárpáti Andrea D. Sc., egyetemi tanár (ELTE).

Sárospatakon a „vizuális kommunikáció" modul kísérlete történik, a modul koordinátora Sándor Zsuzsa egyetemi docens (EKE PK). Két kísérleti osztályban folyik a munka, munkatársak Dávidné Géczi Mária tanító (1. a osztály) és Sóstói Andrásné tanító (1. b osztály). A kontroll osztályokban a méréseket évente Berencsy Istvánné tanító, rajztanár vezeti le (Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Sárospatak).

A kísérletet végző kutató kollégák óriási, eddig még soha meg nem tapasztalt munkát végeznek: a pedagógiai koncepció alapján évről-évre tanítási programot készítenek, a gyerekek alkotásait és a vizuális nevelői munkát részletesen elemzik. Mindehhez évente tanulói képességmérések társulnak papír alapon és elektronikusan egyaránt (http://edia.hu/ - Diagnosztikus mérések).

2017 júniusára lezajlottak a kezdő mérések és első osztályban az új, egyéni meglátásokkal elkészített saját tanítási-tanulási programok alapján folytak a rajzórák. A sok száz dokumentált tanulói alkotás mutatja a pedagógusok és gyerekek elmélyült és sikeres munkáját. Remélhetően a következő években is a gyerekek érdeklődésével, Dávidné Géczi Mária és Sóstói Andrásné tanítók nagyszerű munkájával folytatódik a kutatás.

A pedagógia koncepcióról és a kísérletvezető tanítók programjairól, illetve az MTA kutatás részleteiről itt lehet tájékozódni: http://vizualiskultura.elte.hu/

Hír: Sándor Zsuzsa


< Vissza