Cím: H-3950 Sárospatak, Eötvös út 7.; Tel.: +36 47 / 513 000

Nemzeti ünnepünk, október 23.

Utolsó módosítás dátuma : 2018. október 24.

Megemlékezés a Campuson

Márai Sándor: Mennyből az angyal

„MENNYBŐL AZ ANGYAL – MENJ SIETVE
Az üszkös, fagyos Budapestre.
Oda, ahol az orosz tankok
Között hallgatnak a harangok.
Ahol nem csillog a karácsony.
Nincsen aranydió a fákon,
Nincs más, csak fagy, didergés, éhség.
Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék.
Szólj hangosan az éjszakából:
Angyal, vigyél hírt a csodáról. [...]"

1956. október 23-án, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) által szervezett budapesti tömegtüntetéssel – és számos vidéki megmozdulással – kezdődött az országot hamarosan lángba borító forradalom, aminek legfőbb kiváltó oka a sztálinista diktatúra által keltett általános társadalmi elégedetlenség volt. A Gerő Ernő vezette MDP ellenséges fellépése nyomán a feldühödött tömeg az esti órákra agresszívvá vált, rövid időn belül fegyvert is szerzett, a Magyar Rádió épületét őrző karhatalmisták sortüze után pedig felkelést indított a diktatórikus rendszer megdöntésére.

http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1956_oktober_23_budapesten_kitor_a_forradalom/ (2018. október 24.)

1989. október 23-án kiáltotta ki a Magyar Köztársaságot az átmenetileg köztársasági elnöki teendőket is ellátó Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke.

A Sárospataki Comenius Campus 1. emeleti galériájában elhelyezett tárlókban az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékképei és a történelmet felidéző szövegek láthatók, olvashatók október 18-tól november 5-ig.

A kiállítási anyagot Dr. Toma Kornélia főiskolai docens állította össze. Munkáját Winkler Jánosné és Dévényi Tamás könyvtárosok segítették. A tárlók tartalmáról Sasi Gábor oktatástechnológus készített fotókat.

       

< Vissza