Cím: H-3950 Sárospatak, Eötvös út 7.; Tel.: +36 47 / 513 000

Nyári Egyetem a Sárospataki Comenius Campuson

Utolsó módosítás dátuma : 2017. július 10.

Befejeződött az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campusán a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szervezetének 18. Nyári Egyeteme.

Több mint száz Kárpát-medencei magyar középiskolás, felsőoktatásban részt vevő diák, tanár és előadó volt részese az eseményeknek, hallgathatta meg rangos előadók személyes élményeit.
               
Az előadók között szerepelt többek között Dr. Isaszegi János nyugalmazott dandártábornok, aki 2003. augusztus–2004. július között Irakban, az OIF Iraki Szabadság Hadművelet Koalíciós Főparancsnokságán előbb a koalíciós hadműveletek főnöke, majd a főparancsnok koalíciós hadműveleti helyettese volt; Dr. Sántha Gábor az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke, Varga János, aki aktívan részt vett az 56-os Corvin közi harcokban, és aki a Corvin közben lévő Pesti srác szobor ihletője, Farkas Bertalan, Magyarország első űrhajósa, és az egyetlen, aki a Magyar Nemzetet képviselte a világűrben.

A kötött programok mellett a résztvevők megtekintették a Református Kollégium Tudományos Gyűjteményét, a Rákóczi várat, a Sátoraljaújhelyi Hősök Temetőjét, (ahol Rózsahegyi Tamás a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön parancsnoka tartott érdekes előadást), illetve a Sátoraljaújhelyi börtönmúzeumot, és a Tengerszemet. Részt vehettek Air-soft lövészeten, filmvetítésen, önvédelmi bemutatón, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola néptáncbemutatóján és utazhattak „rabomobillal", fürdőzhettek a Végardói Termálfürdőben, vagy sportolhattak a Campus területén. Számukra és a nagyközönség számára szervezett kiállításon ismerhették meg a Rákosi börtönöket, a fogva tartók kegyetlenkedéseit, a megtorlás módszereit, valamint azokat a képeket, melyeket magyarországi középiskolások készítettek az 56-os események által megihletve.

A résztvevők olyan információkkal, történelmi ismeretekkel térhettek haza határon belüli és kívüli otthonaikba, melyeket más forrásból vagy nem, vagy elferdítve, vagy tévesen kaptak meg.

Hír: Dr. Nagy György
Fotók: Sasi Gábor

 

< Vissza