Cím: H-3950 Sárospatak, Eötvös út 7.; Tel.: +36 47 / 513 000

Tompa-kiállítás nyílt a Campuson

Utolsó módosítás dátuma : 2018. május 25.

"Hol a szép Gömör halmos képet ölt,
Csendes magányban él hű tisztelőd!
Lant és biblia, e két szent barát
Karján ringatja boldogan magát.
Az én pályám szép, ámbár nem ragyog,
Én az egyszerű nép őre vagyok!"
Tompa Mihály: Levél Pogány Karolinához – részlet

 Lant és Biblia - 200 éve született Tompa Mihály címmel vándorkiállítás nyílt meg a Campuson 2018. május 16-án 13.00 órakor. A megjelent érdeklődőket Dr. Toma Kornélia intézetigazgató köszöntötte. Elmondta, hogy a Campuson már hagyománya van a poszter-kiállításnak, hiszen 2016-ban (Comenius, aki meg akarta változtatni a világot) és 2017-ben (Tudománytörténet) is nyílt egy-egy ilyen a Campuson. A Tompa-kiállításnak pedig azért van kiemelt helye Sárospatakon, mert a fiatal Tompa itt töltötte diákéveit 1832–1838 és 1839–1844 között.

A kiállítást Zsuponyóné Ujváry Mária, a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg, aki a pataki tanítóképző diákja volt. Elmondta, hogy bár 2017 volt a Tompa Emlékév, 2018-ban is alkalom nyílik a költő, lelkész életútjának, alkotásainak emlékezetbe idézésére, hiszen 150 évvel ezelőtt hunyt el.
A kiállított nyolc poszter az alábbi témák szerint dolgozza fel Tompa Mihály életútját:

  • A költő életútjának mérföldkövei
  • Gyermekévek
  • Diákévek
  • A lelkipásztor
  • A férj és apa, a barát
  • A nemzet költője
  • Tompa Mihály helye az irodalomban
  • Emlékhelyek

A megnyitón Pocsainé dr. Eperjesi Eszter felolvasta az Egyesület által 2017-ben kiadott Tompa Mihály: Olajág. Elmélkedések. Fohászok és imák című könyvből A köny című fejezet egy részletét. Az egyesület elnöke további Tompa-kiadványokat és „...a dal éltet, tart örökre..." Tompa Mihály emlékezete című CD-t ajándékozott a Campusnak.
A Campus könyvtárában fellelhető Tompa-könyvekből és a munkásságáról készült kiadványokból a könyvtárosok tárlókat rendeztek be, amelyek a poszterek környezetében szintén megtekinthetők.

A kiállítás 2018. szeptember 29-ig látogatható.

Hír: Dr. Toma Kornélia
Fotó: Halmi Zsolt


< Vissza